Grydebrød med kerner.

Der findes sikkert mange opskrifter på nette på grydebrød og det er et super lækkert og let brød at lave og kræver ganske lidt arbejde og hvem nyder ikke let arbejde. Det er mange år siden en god ven gav mig opskriften på et helt alm grydebrød men da jeg elsker kerner måtte jeg experimentere lidt med det og endte ud med nedestående opskrift som nu er en næsten fast bestanddel af mit bagen brød. 

Du skal bruge:

7 dl mel

1/2 pose kerner – jeg bruger de poser der er lavet til knækbrød for de indholder de ting jeg godt kan lide, men ellers brug de kerner du kan lide (ca 100 gr)

1 spsk akacie honning – du kan godt bruge alm hvis du ikke har andet.

1/2 tsk tørgær 

3,75 dl kunken vand – dog varmere end hvis det var alm gær da tørgær skal have mere varme for at vågne.

1 – 1/4  tsk salt

Bland mel med tørgær, kerner og rør hinning ud i vandet og tilsæt det og rør det godt rundt. Dette gøre i en stor skål. Du sætter nu film henover og stiller det et lunt sted i et sted imellem 12-18 timer og du vil se det bobler når du kikker til det.

Jeg laver oftes denne dej om aften inden jeg går i seng og så kan det stå og passe sig selv til jeg gider gå i gang med det næste dag.

Når tiden er gået kommer du lidt mel på bordet og hælder dejen ud på det og dejen er ret tynd og lind. Du folder det nu en 3-4 gange og det lyder underligt og virker ikke som en let opgave men gør det så godt det kan lade sig gøre og lad det nu hvile under et klæde i ca 15 min hvorefter du kommer det op i en olieret skål og igen kommer film over og lader det hæve i yderlig 2 timer.

Når der er ca 1/2 time til det er færdigt tænder du ovnen på 250 grader (jeg bruger varmluft) og du sætter nu også en gryde ind så den er varm og klar til når dejen er færdig. Du kan bruge en jerngryde eller en rustfristål gryde så længe håndtag ikke er af plastik men af det samme som gryden. Jeg bruger en rustfri gryde med glaslåg og det virker fint.

Når de to timer er gået tager du gryden ud af ovnen eller trækker risten ud med gryden på hvis du kan gøre dette (kan jeg nemlig så jeg ikke skal tage gryden ud) MEN PAS PÅ FOR GRYDEN ER SINDSYG VARM OG DET SAMME ER LÅGET…..SÅ PÅ MED GRILHANDSKER. Du hælder (ja du læste rigtigt) nu dejen ned i gryden og det er her olien gør sit job da den gør det glider ned uden problemer og smør samtidig fladerne på dejen så det bliver lækkert. Sæt låget på og bag det nu i 30 min. Efter 30 min sænker du varmen til 230 grader og fjerner grydelåget – HUSK GRILHANDSKEN NÅR DU GØR DET og så bager du det i ca 15-20 min. 

Tag det ud og lad det køle af inden du skære i det.

Velbekom.

Grydebørd med kerner.

Grydebørd med kerner.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.