Tags

, , ,

Jeg får mange spørgsmål omkring denne opskrift, og alle bunder de i det samme så her er de information jeg kan give jer ud over hvad i kan læse længere nede. I bund og grund når man gerne vil lave disse cardigans eller hvad vi skal kalde dem, kommer det på ingen måde an på hvad slags garn eller nål størrelse du bruger. Det hele drejer sig om hvor stor du hækler firkanten. Og mit bud på str vil være: Small – Medium 80×80 cm. Large – XL Large 100×100 cm. Plus size fra str 44-58 115×115 cm. Dertil kommer der jo en krave som du selv vælger breden på og den vil tilføje lidt mere til størrelsen. Her er brugt en Granny Square, men jeg har lavet tilsvarende i C2C og man kan netop bruge det mønster man allerbedst kan lide så længe det bliver en firkant. Selv er jeg ved at lave en i Ripple mønster (kender ikke det danske ord for mønstret) og den er lavet i tyndt uld og en 3mm nål. Her vil på et senere tidspunkt komme billede af den også.

 

Men her er min efter flere har spurgt efter en. Det er en ganske simple opskrift og jeg skal gøre et forsøg på at gøre den let forståelig 🙂

Granny Square cardigan

Granny Square cardigan

Her bruger jeg mine mål og jeg er en plus size så er du en helt alm størrelse skal du lave firkanten mindre.

Jeg lavede en oldemorsfirkant/bedstemorsfirkant…..eller granny square som den jo hedder og målene er 100 cm x 100 cm

oldefirkanttroeje-pippasliv-com

Når den har dette mål laver du en række stangmasker hele vejen rundt og afslutter og syr enden ind.

Dernæst folder du det sammen på midten og måler hvor åbent du vil have til armen, jeg har hæklet ca 36 cm sammen og dvs ca 14 cm til armen. Du hækler det nu sammen ( de 36 cm) ved at lægge vrang mod vrang og hækler i det bagerste maskeled og du hækler ikke en fastmaske, men trækker bare tråden igennem (slipstitch) Jeg synes dette gave det pæneste resultat, men man kan jo gøre som man vil og også sy det sammen hvis det er.

oldefirkanttroeje-pippasliv-com1

Kraven hele vejen rundt er bare stangmasker og jeg lavede 4 rækker og sluttede af med en række krebsemasker/sting. Men her kan man jo også vælge anderledes og i dag hvis jeg skulle lave en ville jeg nok finde en sjovere måde at lave kraven på 🙂

oldetroeje-pippasliv-com-2

Ærmgabet der hæklede jeg 2 rækker med stangmasker for fra og bag fra (BPDC og FPDC) ved ikke hvad de hedder på dansk 🙂 Og sluttede igen af med krebsemasker/sting.

oldetroeje-pippasliv-com-3

Jeg skriver her intet om garn eller nål størrelse da det er fuldstændigt underordnet, da det hele drejer sig om målet på firkanten og så passer det andet også. Hvis du laver firkanten mindre så tjek lige ud med hensyn til ærmerne da du så ikke skal hækle 36 cm sammen men mindre for at få ca 14 cm ærmgab.

Vil man gerne vide hvad denne her er lavet af kan jeg oplyse det er Red Heart Baby garn fra Kvickly og med 2 tråde og en stor nål, husker dog ikke helt hvilken, men det kan man jo prøve sig frem med da det skal være blødt og lækkert.

Håber nogen får glæde af denne og er der noget er man velkomme til at skrive her eller på FB og så skal jeg nok svare.