Tags

, , , , , , , , ,

I dag stod den på bagning og det burde jo egentlig være julebagning, men jeg er ikke til småkager i stor stil….så gider ærlig talt ikke bruge tid på at bage en masse der bare ender i skraldespanden efter jul. Så det blev til mit elskede franskbrød og en kæmpe kanelsnegl eller hvad man nu kan kalde den.

Franskbrødet er super let at lave og er så lækkert og blødt og holder sig lækkert i flere dage. Er også blevet et hit hos de unge så oftes bager jeg 2 af gangen så de kan få det ene med hjem. Men det holder sig også fint i fryseren.

Hjemmebagt franskbrød og kæmpe kanel snegl.

Hjemmebagt franskbrød og kæmpe kanel snegl.

Hjemmebagt franskbrød og kæmpe kanel snegl.

Hjemmebagt franskbrød og kæmpe kanel snegl.

Kæmpe kanel snegl

Kæmpe kanel snegl

Kæmpe kanel snegl

Kæmpe kanel snegl

Franskbrød.

Franskbrød.

Når man kikker på billedet af den skive jeg har skåret af kanelsneglen, kan det se ud som om den ikke er færdig bagt, men det er remoncen der skinner da den er gennembagt. Den kan for så vidt også bruges som kanelbrød med smør på…..noget jeg husker fra min tid på arbejdsmarked og som var et kæmpe hit når en kom med et kanelbrød og smør.

Dej til 2 franskbrød eller 1 franskbrød og en kæmpe kanelsnegl.

Sørg for alle ting har stået ude og har rum temperatur – det har en vis betydning er min erfaring.

1 pk gær

4 tsk sukker

50 gr smør/margarine

2 tsk salt

6 dl skummemælk (eller anden mælk ell vand – jeg fortrækker skummemælk)

1 kg mel (ca – dog ikke mere)

Kom gæren i røreskålen (jeg bruger min røremaskine) og tilsæt sukker og rør det sammen og lad det stå og vågne alt imens du luner mælken til håndvarmt inden du kommer det over gæren som nu er en flydende masse og røre det ud.

Tilsæt så smørret i små stykker sammen med godt halvdelen af melet og rør det sammen uden at røre for længe. Tilsæt så saltet (og igen er det min erfaring det er bedst først at tilsætte det her) og det meste af det sidste mel og lad igen røremaskinen køre og ælte det sammen og fornemmer du nu at dejen slipper skålen men stadigvæk er en smule klistret, så kom ikke mere mel i og da jeg nu har bagt det mindst 50 gange ved jeg der under ingen omstændigheder skal mere i end det kilo jeg skriver og heller en lidt klistret dej end en tør da brødet bliver tungt.

Jeg røre det kun lige sammen på røremaskinen og gør ikke som i de fleste brød opskrifter……ælter og ælter i en uendelighed….jo mindre du ælter det jo bedre har det vist sig.

Form dejen til en kugle i skåle og drys en smule mel på overfladen (dette kun så det ikke hænger fast) og kom film over og lad det hæve i ca 30 min…..eller til det er hævet til dobbelt størrelse.

Kom en lille bitte smule mel på bordet og vend dejen ud på det. Del det i 2 dele. Tag nu en klump og BANK det ud til en aflang plade/firkant (som når du fx ruller dej ud til en kringle eller som her senere en kæmpe kanelsnegl) Og jeg mener seriøst bank det fladt…hurtigt og ikke så megen pjat. Ruld det nu sammen på den lange led – eller fold det sammen 3 gange (om du ruller eller folder er det samme) og kom det i en beklædt franskbrødsform og brug så en knytnæve og BANK dejen ned i formen så det er fladt og jævnt fordelt. Kom et klæde over og lad det hæve i 30 min.

Til kanelsneglen laver du en remonce som du synes er bedst – jeg brugte:

125 gr farin

125 gr smør

1 tsk kanel

Røres blødt.

Bank den anden halvdel af dejen ud igen til en aflang flade og kom nu remoncen på og fordel det over det hele. Jeg kunne ikke smøre det ud da dejen så ville gå itu, men det fordeler sig ok undervejs når bare man laver mange små klatter over det hele.

Rul det sammen som til en roulade og form så en snegl af den lange pølse og kom den i en beklædt springform og klap den flad med en fast hånd og her klippede jeg små snit i den og kom så et klæde over og lad den hæve i 30 min.

Inden bagning ridses franskbrødet på langs og begge dele pensles med æg og sneglen drysses med lidt sukker (kan undlades hvis man vil have glasur på bagefter i stedet for)

Bage ved 200 grader på nederste rille i ca 25 min – bank på franskbrødet for at sikre det lyder hult inden du tager det ud.

Velbekom.